Visor från Norden

Vem är jag

Christer Pilelöw

Lite kort information om vem jag är: Född i Årsta, Stockholm 1949. Men barndomsåren och yngre tonåren tillbringade jag i vackra silver- och trästaden Sala i Västmanland, det är där jag har min själ. Sala är staden i mitt hjärta. Vid fyllda 14 år flyttade familjen till Karlshamn, så det var med sorg man lämnade rötterna fick följa flyttlasset  till Karlshamn. Nu är man acklimatiserad i Karlshamn och så får det nog förbli.

 

Under 70-talet bodde jag några år i Oslo. några år i Kristinehamn men återvände till Karlshamn  igen 1975. Nu är jag boende i Mörrum sedan 1984 och pensionär sedan 2014.

Mitt musik- och visintresse väcktes i tidig ålder. Som 8-9 åring sjöng jag ihop med min mamma och syster på olika platser i Sala. Skiffeln med Lonnie Donnegan var det första som jag och mina polare i Sala kom i kontakt med. Som 14-15 åring i Karlshamn, smyglyssnade jag på Cornelis Vreswijks "fräcka visor", Stefan Demerts underfundiga texter, Dan Anderssons säregna visor. När jag sedan bodde i Oslo så sjöngs mycket svenska visor på pubarna och då kom jag även i kontakt med norska visor. En norsk visbok inhandlades samt en gitarr. Så var det igång. När jag sedan kom till Kristinehamn blev jag kompis med en glad musikant Mats Olsson som var lite av en multimusiker och lärde mig lite mer om gitarrspel och när jag senare återvände till Karlshamn var Visans Vänner helt nystartat och jag fick kontakt med andra "trubadurer" bl.a. Bengt Girborn och Thomas Esbjörnsson. Jag var sedan ordförande i VV, Karlshamn under 21 år.

Jag startade Visans Vänner i Ryd tillsammans med Kerstin Johansson, men idag är föreningen tyvärr nedlagd.

Jag arrangerade tillsammans med Inge Wijk från Karlskrona Nordisk visträff i Stensjö under 90-talet, där vissångare och intresserade från hela Norden träffades under pingsthelgen.

Jag har suttit med i styrelsen för föreningen Nordvisa tillsammans med visentusiaster som Sid Jansson, Chris Jangelöw, Tore Haraldsen, Kristina Messman, Niels Skouby m.fl där jag var med och tog fram den Nordiska visboken.

 Under ett flertal år var jag ansvarig för Karlshamns visdagar som blev en populär vistradition bland vissångare från när och fjärran.

 En liten anekdot: Jag blev  uppringd av en ung kvinnlig reporter från Blekinge Läns tidning som ville göra en intervju på plats i Skottsbergska gården. Hon öppnade intervjun på detta sätt:

Jaha ni ska ha visdagar här på gården! – jo det är riktigt. –Vad visar ni då? Några enstaka personer kan ha missat det här med visan, och vad den företräder.

Det gäller att hålla den svenska visan levande, för det är en underbar visskatt vi har att förmedla och förvalta.

"VISAN ÄR INTE FINKULTUR, MEN KULTUR NÄR DEN ÄR SOM FINAST"

 

Några kommentarer :

Ordförande Maj-Britt Olsson skriver:

Igår kväll, torsdagen den 23 mars, hade vi besök av Christer Pilelöw. Fantastisk musiker och underhållare. Den visskatt han besitter är ovärderlig. Han underhöll oss med svenska, nordiska visor samt lite historier runt.

Tänk att det finns så mycket visor som man aldrig hört och troligen aldrig kommer att få höra igen. Man funderar ju på om det finns yngre som kommer att föra den traditionen vidare. Jag hoppas inte att vistraditionen försvinner med den äldre generationen.

Får du möjlighet att uppleva en visafton med Christer så gör det. Tack Christer Pilelöw för en mycket trevlig kväll.

"Vilken eftermiddag på berget och vilken natt vid brasan.." "Det bästa vi varit med om på länge.." "Det här kommer vi att minnas ..." (Några uttalanden efter Pilelöws/Thuressons "privata" underhålling för ett antal gäster under visträffen på Tjärö 6 aug-16)

Jag vill tacka än  en gång för ditt uppträdande igår i Asarum. Det var det bästa program vi hört hitills, Jättetrevliga visor. Hoppas du kommer tillbaka snart. Det var så mycket fint! Tack!" (Kommentar från publiken) Träffpunkten Asarum.

 "Vilken trevlig eftermiddag det blev med  ditt framträdande 1,5 tim visor. Nya visor och gamla visor. Precis som man vill att det ska vara. All heder till dig Christer. Jag njöt hela tiden. (Röst från Östersjöfestivalen).

"Det var verkligen roliga visor och historier du förmedlar. Detta förgyllde vår grötkväll en kulen dag i december." Alla vi glada på Hinseblick.

Tack Christer för ikväll! Jag avundas din förmåga att få publiken att skratta och känna att du är en visräv som alltid levererar! Du gjorde ett jättefint program ikväll, och det du gör känns så jäkla äkta och okomplicerat!

Totte

© 2012 Pilelow.se. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)